Beszéljünk egy kicsit a pózokról!
Egy napba besűríteni ennyi mindent és mindezt eredeti módon megörökíteni, nos nem biztos, hogy minden szerelmespárnak megy elsőre. Én azt vallom, hogy az esküvő napján szóljon minden rólatok és ugyanezt hiszem az esküvői fotók esetén. Nincsen fontosabb, mint visszaadni szemeitek fesztelen ragyogását, minél több spontán, nem vagy csak kicsit beállított fotót készíteni. Ha ez teljesen nem világos, annál inkább ajánlom a személyes találkozást még jóval esküvőt megelőzően. Rajongok azokért a fotókért, amelynél a párok megfeledkezve a külvilágról, oldott hangulatban sétálnak, táncot lejtenek, csókot lopnak, ölelkeznek, flörtölnek egymással. Tulajdonképpen az összes fotó erről kell, hogy szóljon! Ha a dolog túl oldottá válna, akkor jövök én és figyelek, hogy klasszikus, maradandó páros fotók is legyenek, amit a szülőknek, nagyszülőknek adtok. Azt vallom, hogy 80%-ban ne a kamerába, hanem egymásra nézzetek és vegyétek fel a környezet vibrálását, frekvenciáját. A maradék 20%-ot bízzátok rám!
Dióhéjban tehát: imádom a világos, pozitív, színes, önfeledt, improvizált esküvői képeket, odafigyelve minden fontos eseményre. Tudom, mikor kell háttérbe vonulni a kamerával, nem szeretem a túl drámai, műboldog beállításokat, tolakodóan intim és hatásvadász fotókat készíteni és zavarni a násznépet. Értetek és magamért!
Tőlem, mint esküvői fotóstól elsősorban azt várják el a megrendelőim, hogy minden esküvői esemény és történés meg legyen örökítve. Másodsorban, hogy minél szebben. Azaz profin fotózzam le az esküvő pillanatait. Ehhez örömmel használom és kamatoztatom évtizedes fotográfiai tapasztalatamiat és kiváló technikai hátteremet. Az embereket pedig eleve nagyon szeretem, úgy gondolom erre garanciát jelent 20+ ledolgozott évem kis/közepes/nagyvállalati emberi erőforrás (HR) környezetben. Azaz rutinosan és örömmel mozgok eseményeken, pszichológiai adottságaim megkönnyítik a gyors helyzetfelismerést, probléma megoldást, és aki ismer, tudja, hogy imádok improvizálni is!
Az esküvői fotózás nálam telefonos és e-mail-es megbeszélések (kapcsolat felvétel, árajánlatkérés, érdeklődés) után személyes találkozóval folytatódik. Az esküvői fotózást megelőző személyes találkozón vendégeim vagytok egy kávé/teára és kényelmesen át tudjuk beszélni az elvárásokat, ötleteket, helyszíneket, stílusokat, költségeket, szerződéses feltételeket, stb. Kölcsönös egyezség során megkötjük az esküvői fotózás szerződést és rendezzük a foglalót (számla ellenében átutalással). Ekkor leggyakrabban a jegyesfotózás időpontját is lefixáljuk, esetleg esőnapot is meg tudunk beszélni B terv céljából.
Ha általánosságban kérdeztek, hogy válasszatok esküvői fotóst, akkor azt mondom első a stílus. Erről a weboldal alapján meg lehet győződni. Kerítsetek sort személyes találkozó(k)ra, ez után döntsön csak az ár. Ha az ár a legfontosabb, akkor egy tól-ig árat érdemes megtudni előzetesen telefonon, ez után döntsetek az árban megfelelő fotósok közül stílus, szimpátia, szakmai szempontok szerint.
Egy esküvői fotóanyag egy (ideálisan leggyakrabban) többszáz fotóból álló (szó szerint) színes anyag, melyet természetesen érdemes stílusos fekete fehér fotókkal is "tarkítani". Ez is lehet az előzetes megbeszélés (egyik) tárgya, jómagam saját szépérzékem, stílusom, és szakmai megitélésem alapján döntök fekete fehér esküvői fotók készítése mellett.
Mitől szép egy fotó? Mitől szép egy esküvői fotó? Ugyanattól, elsősorban a szép kompozíciótól, másodsorban a színek, kontrasztok, stílusoktól. Természetesen az esküvői fotóhoz is (sőt, itt kell csak igazán!) kell a kiváló technikai ellátottság és felkészültség, azaz a fényképezőgépek és az esküvői fotós egymáshoz való viszonya és rutinja. Én eleve (pontosabban gyerekkorom óta, mióta láttam vegyészmérnök apámat otthon fotókat laborálni) rajongok a technikáért, imádom a fényképezőgépeimet és az objektív parkomat! 2001 óta Nikon és Sony kamerákat és objekíveket használok, számomra ez a csúcs, ez biztosítja az önbizalmat és garantálja a maximális minőséget.

A csodálatos bakonyi Szépalma volt az egyik esküvő fotózás helyszínünk a hideg januári hétvégén


Összefoglalva tehát: mitől lesznek szép esküvői fotóitok? Találjatok egy szimpatikus, ügyes, árban is megfelelő esküvői fotóst és bízzátok rá magatokat.
A bizalom és alázat kulcsfontosságú! Jómagam is fontosnak tartom, hogy bízzunk egymásban, mint jegyespár és fotós. Ezért alakítottam ki azt a gyakorlatot, hogy én csak úgy vállalok esküvői fotózást, ha esküvő előtt is találunk alkalmat fotózásra, pl. eljegyzés fotózás (e-session), családi fotózás, stb., de leggyakrabban egy hétköznapi ruhás (casual photo shoot) jegyesfotózás erre a legalkalmasabb.
Amennyiben esküvőre készültök és szeretnétek megismerni személyesen, időpontot foglalni, keressetek bizalommal e-mail-en a szudypeter@gmail.com címemen.