Az eljegyzés protokollja
A folytatásban általános érvényű protokoll lépések találhatók az eljegyzésről, ami érdekes lehet a jegyesfotózás tükrében, hiszen egy fotózást mindig a képkészítés apropójának kontextusában érdemes vizsgálni és e mentén felkészülni.​​​​​​​

Szinte egész Budapestet érintettük azon a napon, amikor a képen látható párocskával megvalósítottuk életem egyik legszínesebb jegyesfotózását

Előkészületek:
A kérő előkészíti az eljegyzési ajándékot és esetleg az eljegyzési gyűrűt.
Megtervezi az eljegyzés helyszínét és időpontját.
A kérő kérése:
A kérő megkéri a nő kezét a házasságra. Ez általában egy romantikus vagy személyes pillanat, amikor a kérő elmondja érzéseit és szándékait.
Az eljegyzési ajándék átadása:
A kérő átadja az eljegyzési ajándékot, amely lehet egy gyűrű, egy más értékes tárgy vagy bármi, amit a pároknak fontosnak tartanak.
Az igent mondás:
A jegyes várhatóan igent mond a kérőnek. Ez egy meghatározó pillanat az eljegyzés során.
Az eljegyzési gyűrű:
Ha az eljegyzési gyűrűt nem adták át korábban, most a kérő átadja azt a jegyesnek, és az az ujjára kerül.
Ünnepi ebéd vagy vacsora:
Sok esetben az eljegyzést ünnepi ebéd vagy vacsora követi, amikor a párok közeli családtagok és barátok társaságában ünnepelnek.
Eljegyzési fotók:
Gyakran az eljegyzés során készülnek fényképek vagy videók az emlékek megörökítésére.
Közlemény család és barátok felé:
Az eljegyzés után a párok általában bejelentik az eseményt családtagoknak és barátoknak.
Az eljegyzési party:
Néhány páros egy későbbi időpontban eljegyzési partit rendez, ahol több vendég is részt vesz, és ünnepelnek.
Fontos megjegyezni, hogy az eljegyzés protokollja rugalmas lehet, és az egyéni preferenciák és kulturális hagyományok szerint változhat. Mindig érdemes előre megtervezni az eljegyzést annak érdekében, hogy az a párok és a család számára is emlékezetes és örömteli legyen.
Ami a fotóst vagy jegyesfotózást illeti, ennek személye illetve mikéntje elsősorban a jegyespár igényeitől és pénzügyi lehetőségeitől függ. Én mindig ajándék jegyesfotózással "árulom" az esküvő fotózás ajánlatokat és személyre szabott esküvő fotós csomagokat.