Ki csinált a világon először jegyesfotózást és honnan ered? A jegyesfotózás története
A jegyesfotózás vagy eljegyzési fotózás gyökerei visszanyúlnak a 19. század végére. Az első esküvői fényképezések az esküvők után készültek, mivel a korai fényképezőgépek nehezek és nehezen hordozhatóak voltak. A párok rendszerint az esküvő utáni napokban vagy hetekben mentek el a fotós stúdiójába, hogy megörökítsék őket az esküvői ruhájukban.
A jegyesfotózás fejlődése azonban az évek során lehetővé tette, hogy az eljegyzési időszakot is dokumentálják. A fotósok felismerték, hogy a párok számára fontos volt megőrizni az eljegyzési pillanatokat is, nemcsak az esküvőt.
Az első híres esküvői fényképek egyike a brit fotográfus, John Thomas munkája volt, aki a 19. század közepén, a 1850-as években készített eljegyzési fotókat. Őt gyakran említik az esküvői fotográfia úttörőjeként.
A Wikipédia a következőképpen ír róla a bevezetőben: John Thomas (1838. április 14. – 1905. október 14.) walesi fotós volt, walesi és walesi kápolnák tájképeire, valamint jelentős walesi emberek, különösen templomok és kápolna lelkészek portréira specializálódott.
A fotós az alábbi fotón a felső sor legjobboldalán található.

Egy csoport sétáló Snowdon megmászására készül. Thomas ennek a csoportnak a tagja, a jobb hátsó sorban, szakállal


Az esküvői fotózás és jegyesfotográfia fejlődött és változott az évek során a technológiai előrelépések és a társadalmi változások hatására. Ma már számos stílus és megközelítés létezik a jegyesfotózás terén, és a párok számára lehetőséget kínál arra, hogy kreatív és személyes képeket készítsenek az eljegyzési időszakról és az esküvőről egyaránt.